Kdopak to nosí dárky pod stromeček?

19.12.2009 08:46

 

Vánoce se kvapem blíží a české děti dychtivě čekají, až jim Ježíšek nadělí dárečky pod stromeček. Jak ale vůbec Ježíšek vypadá?

Někdo si ho představuje jako malé jezulátko, jiné děti jako ježka s dárky nabodnutými na bodlinách. Bohužel ale k nám proniká ze západu vousatý Santa Claus. To je paradoxní, neboť tento obyvatel severního pölu není nikdo jiný než náš svatý Mikuláš v americké podobě. U nás ale pouze naděluje 5. prosince, aby ho na Štědrý večer mohl vystřídat Ježíšek.
Svatý Mikuláš je historicky podložená postava. Je známo, že se stal biskupem v Myře, kde se narodil v druhé polovině 3. století. Další zmínky jsou pouze legendární. Říká se, že svůj majetek rozdal chudým, vzkřísil tři mrtvé děti, ubránil město od hladu, ale známým se stal hlavně kvůli záchraně tří pannen od prostituce.
Kult tohoto dobrosrdečného muže pronikl i na západ a v mnoha zemích vystupuje jako hlavní vánoční duch. Někdy však sestupuje z výšin pouze o adventu a rozdělování dárků pod stromeček přenechává Ježíškovi, či sv. Třem králům.
Svatý Mikuláš má mnoho jmen a podob. Ve Velké Británii a v Americe ho dobře známe, jak už bylo řečeno, jako Santa Clause. Méně známá je však skutečnost, že v USA má dokonce černého bratra Uncle Santa Clause. V Holandsku se jmenuje Sinter Klaas, ve Finsku jako Ukko, v Norsku bere podobu vánoční kozy, ve Francii se stal Otcem Vánoc (Pérem Noëlem), ve Švédsku ho ztotožňují s Jultomtenem, z Ruska k nám za bývalého režimu pronikal děda Mráz, jehož na saních doprovází švarná Sněhurka.¨
V ostatních zemích je to ještě prapodivnější. V Guineji rozdává dárky slon, v Nizozemí španělský Mikuláš, nebo malý mlsný koníček, v Itálii hodná čarodějnice Befana, v Polynésii v představách domorodců na sebe bere podobu kraba, v Sýrii velblouda (zda jedno či dvouhrbého se nepodařilo zjistit), na Madagaskaru bojuje proti prohibici v masce opice, která rozdává pálenku z orchidejí.

Inu lidská fantasie nezná mezí. 

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.